The Lady Entries Masterpiece

Jumaat, 27 Disember 2013

Berani kau kata 'Tuhan ada anak' !!

Hey! Ho babe! Astaughfirullah~
Assalammualaikum.

Hari ini aku kembali dalam keadaan mood sedih, happy, excited, nyesal, modd bercampur-campur ni maksudnya gila, faham took! Okey aku tak tahu apa perasaan aku masa menulis entri ni cuma nak cakap sejujur- jujur nya ,

When I write this entry i write it while tersengih-sengih, It means otw nak jadi budak yang happy good luck.

No! no! Actually I want share something thats important to us as a Muslim! Nampak tak muka serez kat atas? Herrm korang layan jer lah aku ni, permulaan entri memang ada DRAMA dulu.

Today story is *stop drama*
Once upon a timeeee......

Adakah kamu semua mengetahui kisah ikan-ikan yang terdampar di Lahad Datu itu? Apa kaitan dengan tajuk dekat atas? Hari ni Una jalan-jalan dengan mak dengan mak sedara, biasalah parents kita kan suka borak-borak, then mak aku cerita dekat mak sedara aku,

"Hang tau tak pasal ikan dekat Lahad Datu ?"
"ohh, Tahu!"
"Haii nak tau tak hang, Laut kat Brunei dah bergelora, Jepun kan ada perengga pengesan tukan, depa buat kenyataan '... Will hit Malaysia 36 hours...' "
"Hermhh! tipu je tu, jangan caya sangat lah"
"Tak delah kita perlulah berhati-hati"
"Hang perasaan tak, kalau ada apa-apa benda jer berlaku semua nye lepas christmas"

Aku tersentak, My aunty talk the truth, aku teringat ayat dalam tafsir, bahawa Allah berfirman,

"Dan mereka berkata, "Allah yang Maha pengasih mempunyai Anak" Maryam:88

"Sungguh kamu telah membawa sesuatu yang sangat mungkar" Maryam : 89

"Hampir saja langit pecah , dan bumi terbelah, dan gunung-ganang runtuh, (kerana ucapan itu)" Maryam: 90


Dan nak tengok ayat seterusnya buka tafsir, hehe.
So korang faham tak? faham tak? and perasan tak fakta yang mak sedara Una cakap, Ya Allah andai lah berita yang mak aku dengar tu betul, sangat menakutkan takut! takut! Tengok Surah Maryam ayat 90 tu.

Ya Allah, lepas tu Malaysian sendiri dan Islam sendiri ucapkan "MER.... ..... "
Korang tahu kan ulama' dah warning! jangan sebut or ucap.
Tapi tak semestinya semua ni datang sebab mereka-mereka yang ucap tu, mungkin juga untuk kita yang banyak kali buat Allah murka, korang hari ni Una tulis entri ni sebab Una sayang semua orang termasuklah korang, kita ni akhir zaman, dah lah remaja pulak mudah terpengaruh, banyak benda kat sekeliling dunia ni nak sesatkan kita.

Hiburan, cinta , terlalu obses pada idol terutama idola kafir or langsung tak islamik *tak tutup aurat*,

Kita remaja sekarang ni dah banyak habiskan dan sia-siakan masa kan? Dengan Dunia, mana redha Allah dalam hati kita? Mana janji kita pada Allah dulu nak dapatkan RedhaNYA dan masuk Syurga-NYA. 

Tak salah nak suka kat dunia ni, sebab kita duduk atas dunia ni, tapi janganlah lebihkannya dari Allah, andai ajal kita dah sampai waktunya takkan kita nak jadi golongan yang Allah cakap dekat Al-Quran,

"YA Allah kami dah nampak, dah lihat, jadi hidupkan lah kami di Dunia, kami janji kami akan sentiasa taat pada-MU"

Ya Allah una pun sedih dengan Una sendiri, sebab Una sekarang pandang sesuatu kemungkaran tu sebelah mata jer, kadang-kadang tu ikut sekali. 


Kita Ada Facebook Allah perlihatkan kita status kehambaan, kita ada twitter, Allah perlihatkan kita orang Re-tweet tweet yang tarbiah, kita ada ask.fm, ada orang yang sudi soal jawab pasal agama, kita ada blog ada orang sudi post entri pasal Allah. Korang nampak tak Allah sayang kita sangat-sangat-sangat?

"Korang Syurga tu luas sangat! jom masuk sama-sama? Nak taK? meh kita berubah sama-sama!"

Sayang semua saudara Islam aku! 

24 ulasan:

  1. Allahuakbar :) Semoga kite same2 berade dekat denganNya, sentiada berada di jalan yang benar. Aminnn.

    BalasPadam
  2. Betul kau cakap..benda ni berlaku sebab salah manusia sendiri :'(

    BalasPadam
  3. Astaghfirullahal'azim :(
    Betul, sebab diorang tu lah nanti dgn semua org akan mati sekali. :( Hmm

    BalasPadam
  4. Subhanallah, Kuasa Allah mmg maha hebat. Semoga kita sentiasa ada di bawah lindungan-Nya. Nice sharing dear.

    BalasPadam
  5. Betul tu! Takut sangat bila fikir2 macam2 kemungkaran yang kita dah buat...

    BalasPadam
  6. nice entry una. betul tu, manusia sekarang terlampau taksub dgn hiburan sampaikan tak ambil peduli tentang apa yg dilarang agama.. moga kita dijauhkan drp benda2 macam tu..

    BalasPadam
  7. musibah yg Allah turunkn maybe sbb manusia mencabar Dia. Wallahualam

    BalasPadam
  8. :) Entri yg mantap dik. Mudah2han kte sume sentiasa berubah ke arah yg lebih baik. InsyaAllah. Saling mengingati tanda syg..

    BalasPadam
  9. Allah dah bnyk bg amaran tpi mnusia ni kdg2 insaf kejap je..

    BalasPadam
  10. Nice sharing una :) akak baca nangis-nangis tau . entah tak tahu kenapa akak fefeling baca entry ni , sejak akhir-akhir ni lain je rasa hati ni :( takut pun ada gak . semoga kita berjumpa lagi di syurga aminn ..

    BalasPadam
  11. nice entry :) bila dh baca bwt org terfikir-fikir

    BalasPadam
  12. Allah nak bg peringatan...cuma kita yg xnak endah...semoga apa yg una tulis ni dapat kita semua ambil iktibar... :)

    BalasPadam
  13. Nice sharing :) semoge kite semua diberi hidayah dan petunjuk untuk menjadi hambaNYA yang soleh dan solehah :')

    BalasPadam
  14. Astargfirullahal azim.. sape yang cakap tu?

    Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini no. 232
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaks~ nampak ngat gayanye awak tak baca entri, oops! sorry ! Haha okay i will follow both ^_^

      Padam
  15. nice sharing una :) thanks for reminder

    BalasPadam

komen kerana allah.. untuk menegur saya dengan baik, alhamdulillah terima kasih.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...